Według mądrości głoszonej przez filozofa zachodniej medycyny – Hipokratesa, prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia

Przyroda sama w sobie daruje nam zdrowe i witalne pokarmy. Dzięki temu, przyroda pozwala walczyć ze schorzeniami organizmu i równocześnie zapewnia odpowiedni stan zdrowia. Generalnym źródłem chorób są nasze przyzwyczajenia jedzeniowe i tryb życia. Poprawiana żywność jest niewątpliwie zasadniczą przyczyną złego stanu zdrowia.

Olej lniany

Źródło: ekoj.pl
Takie pożywienie nie daje nam energii zużywanej do samoregeneracji organizmu, która dawniej była dostarczana wraz z naturalnym jedzeniem.

Nasze nowe artykuły są tak samo zajmujące, co ten. Zatem wejdź w link tutaj rehabilitant Kraków i czytaj szczegółowe wiadomości. Namawiamy!

W czasach wzmożonego zapotrzebowania na jedzenie ekologiczne, w kategorii tłuszczów wyróżniamy oleje pozyskiwane na zimno, których spożycie prowadzi do zahamowania lub opóźnienia rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak – otyłość, choroby układu krążenia, miażdżyca.

Wśród olejów otrzymywanych metodą na zimno można wymienić oleje wytwarzane z nasion, owoców i z pestek – olej z nasion lnu (oferta olejów spożywczych), olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ogórecznika lekarskiego, olej z pestek dyni oraz olej z owoców oliwki, olej z owoców rokitnika jak też olej z orzechów czy olej z kiełków pszenicy. Zdrowe oleje, są tak samo ważne w naszym jadłospisie, jak świeże warzywa i owoce. Czasy, kiedy oleje stosowaliśmy jedynie za swego rodzaju narzędzie do sporządzania dań, muszą odejść do lamusa.

Czy sądzisz, że zamieszczone tu informacje są ciekawe? Jeżeli tak, to przejrzyj treść (http://www.4stronysmaku.pl/kategoria-produktu/niewinne-wina-zero-procent/), a odnajdziesz w tamtym miejscu nie mniej istotne fakty, które przyciągną Twą uwagę.

Do zdrowego funkcjonowania, organizm potrzebuje nawet więcej jednostek energetycznych pochodzących ze zdrowych tłuszczów, niż z protein. Dlatego w zdrowych posiłkach, powinno być dwa razy więcej typów zdrowych tłuszczów niż białka.

Związki znajdujące się w oleju z pestek dyni – suszony czystek z Albanii, przesądzają o jego zdrowotnych cechach. Olej z pestek dyni, pozyskiwany jest na zimno. Posiada ciemnozielono-brązowy kolor, orzechowy smak i orzechowy zapach. Tłuszcze, które znajdują się w ziarnach dyni, należą do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, niezbędnych dla naszego organizmu.

Olej lniany tłoczony na zimno jest olejem roślinnym o żółtawym kolorze i dosyć silnym, cierpkim zapachu. Posiada wyśmienitą proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy te zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych – czytaj
nawet pomocna strona, warto zajrzeć
znacznie więcej znajdziesz na www
oryginalna strona. Są to substancje, których organizm człowieka potrzebuje, a nie potrafi sam ich wytworzyć. Warto dodać, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej.