Jakiego typu oleju powinniśmy używać, jeśli pragniemy zmniejszyć ilość tak zwanego niewłaściwego cholesterolu?

Organizm człowieka to niezwykle skomplikowany układ. Do jego poprawnego działania wymaganych jest dużo składników i związków chemicznych. Część z nich wytwarza nasz organizm we własnym zakresie (ściślej temat ujmując w wątrobie jest wytwarzanych aż 85%), natomiast cząstkę musimy przyjmować łącznie z pokarmem.

Są też tego typu związki, które pochodzą z obu wspomnianych źródeł.
Doskonałym dowodem jest cholesterol, jaki jest konieczny do prawidłowego działania ludzkiego organizmu oraz jest niezastąpionym budulcem komórek oraz hormonów. Z innej jednak strony, wysokie jego stężenie w osoczu krwi, mogłoby aż trzy razy powiększyć niebezpieczeństwo powstania tego typu dolegliwości jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu oraz przykładowo dolegliwości niedokrwiennej serca. Na całkowitą wielkość stężenia cholesterolu składają się dwie lipoproteiny: LDL (potocznie nazywany złym cholesterolem) oraz HDL (tzw. dobry cholesterol). Poprawne całkowite stężenie cholesterolu we krwi powinno zawierać się w dawce poniżej 190 mg/dl, przy czym cholesterolu rodzaju LDL u zdrowego człowieka powinno być ok. < 115 mg/dl, z kolei HDL około 40 mg/dl u mężczyzn i 45 mg/dl u przedstawicielek płci pięknej.
kobieta podczas ćwiczeń

Autor: Arya Ziai
Źródło: http://www.flickr.com
Należałoby wspomnieć, że sama objętość cholesterolu w jedzeniu nie przedstawia kluczowego źródła jego pochodzenia. Najwyższym wytwórcą takiego organicznego związku chemicznego jest nasza wątroba. Najważniejszym materiałem do jego produkcji są zazwyczaj nasycone kwasy kwasy bydgoszcz tłuszczowe oraz tak zwane izomery.

Powszechnie przedmiot ujmując, warto jest stronić od potraw zasmażanych. Jeżeli jednak je przyrządzamy, należałoby zamiast typowego oleju używać szczególnego oleju kokosowego albo palmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*