Czy warto brać kapsułki z kwasem Omega-3

Badania prowadzone w ciągu ostatnich lat wykazują bardzo korzystny wpływ kwasów omega-3 na funkcjonowanie organizmu człowieka. Jeśli zastanawiasz się jak wzmocnić odporność, poprawić funkcjonowanie serca i układu naczyniowego czy wspomóc działanie układu nerwowego (pamięć, koncentracja, szybkość uczenia się) – kwasy omega-3 są prawdziwym skarbem natury. W dużych ilościach występują w rybach i owocach morza, które jednakże w Polsce nie są zbyt popularne. Dlatego warto pamiętać o uzupełnianiu diety w te składniki. Czy jednak wszystkie preparaty mają tę samą jakość, czystość i skład? Niestety są tutaj duże różnice. Jak zatem wybrać bezpieczny i skuteczny preparat z kwasem omega-3. Zapraszamy do lektury krótkiego poradnika.

Jak powstają preparaty zawierające kwasy omega-3?

tabletki na gardło

Źródło: flickr.com

Większość preparatów zawierających olej rybi z nienasyconymi kwasami omega-3 produkuje się bez śledzenia poszczególnych elementów tego procesu. Pierwszym z nich jest miejsce połowu ryb przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Są one dokonywane w niekontrolowanych strefach mórz i oceanów. Wyłowione ryby są następnie przetwarzane na mączkę rybną i przekazywane do zakładów, gdzie pozyskiwany jest z niej olej rybny. Do tego celu wykorzystuje się rozpuszczalniki chemiczne, wpływające na jakość oleju. Niejednokrotnie, w celu zwiększenia zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej podgrzewa się do temperatury ok. 200 °C. Niestety taki proces technologiczny prowadzi do utraty cennych składników i naturalnych właściwości oleju rybnego, a także do przekształcania się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w szkodliwe dla organizmu kwasy tłuszczowe o wiązaniach trans.

Dobroczynne właściwości kwasów omega-3Kwasy omega-3 jak , których naturalnym źródłem są ryby i owoce morza, wpływają korzystnie na cały organizm. Niestety nie mogą one być wytwarzane przez człowieka, dlatego muszą być dostarczane w diecie.

Najważniejsze korzyści suplementacji kwasów omega-3:-Kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny dla prawidłowych funkcji układu nerwowego, wpływają na procesy zapamiętywania, uczenia się, czy koncentracji. Rekomenduje się je dzieciom w wieku szkolnym, szczególnie tym z zaburzeniami uwagi, czy nadpobudliwością;-Kwas dokozaheksaenowy (DHA) odpowiedzialny za prawidłowy rozwój mózgu oraz siatkówki oka, między innymi dlatego powinien znaleźć się w składzie preparatów dla kobiet w ciąży i matek karmiących;-Kwasy omega-3 mają ponadto korzystny wpływ na układ krążenia, pomagają jak obniżyć cholesterol oraz przywrócić właściwe ciśnienie krwi, co pozwala na ich stosowanie w profilaktyce nadciśnienia i miażdżycy;

Olej rybi zawiera dodatkowo witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tak:-Witamina A wpływa na odporność i prawidłowe procesy widzenia; –Witamina D wspomaga rozwój kości;-Witamina E posiada właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, zmniejsza krzepliwość krwi, przeciwdziała miażdżycy i hamuje procesy starzenia się komórek.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze preparatu omega-3? Wybierając preparat zawierający omega-3 istotne będą informacje takie jak pochodzenie i czystość oleju, a więc nie tylko gatunek, ale i miejsce z którego jest pozyskiwany. Zanieczyszczenie środowiska, w którym wzrasta dany gatunek ryb może bowiem powodować kumulację szkodliwych związków, na przykład metali ciężkich w ich organizmach. Ze względu na łatwość, z jaką olej rybi może podlegać procesom utleniania i jełczenia, istotne będą również warunki podczas procesu produkcyjnego, dostęp światła i tlenu, a także wysoka temperatura, dodatek przeciwutleniaczy oraz czas jaki upływa od momentu połowu do czasu umieszczenia produktu w butelce lub kapsułce.

Jak porównać jakość poszczególnych preparatów?Jedną z jednostek pozwalających na ocenę świeżości oleju rybiego jest jednostka zwana TOTOX. Im jest ona wyższa, tym bardziej jest zjełczały olej. Graniczną wartością, wyznaczającą dobra jakość tłuszczu do spożycia jest wartość Totox poniżej 20. W 2010 roku przeprowadzono badania 110 preparatów zawierających kwasy omega-3, dostępnych w norweskich aptekach. Okazało się, że spośród wszystkich preparatów, tylko trzy z nich uzyskały wynik poniżej 20 jednostek, w tym olej z łososia atlantyckiego zawarty w preparacie Omegafresh z wynikiem poniżej 2 jednostek TOTOX.

Czy preparaty o wysokim poziomie TOTOX mogą być szkodliwe?Preparaty omega-3 zawierające zjełczały olej z ryb, czyli posiadające wysoki poziom TOTOX mogą być szkodliwe. Zjełczałe oleje z ryb namnażają powstawanie wolnych rodników, które uszkadzają błony komórkowe. Najczęstszymi skutkami ubocznymi są: nudności, wzdęcia, biegunka, powstawanie gazów jelitowych. Stopień zjełczenia można ocenić samemu w prosty sposób. Po rozgryzieniu kapsułki można wyczuć smak nieświeżej ryby.

Czym jest Omegafresh i jak powstaje?Omegafresh jest najwyższej jakości olejem z łososia atlantyckiego wyprodukowany natychmiast, bo w ciągu 75 minut od wyłowienia ryb. Hodowla łososi przeznaczonych do produkcji preparatu jest zlokalizowana w północnej części Morza Norweskiego będącego pod wpływem czystych i zimnych wód Arktyki. Od momentu połowu ryb z kontrolowanej hodowli na Morzu Norweskim uzyskany olej jest przechowywany w ochronnej atmosferze azotu, w temperaturze – 20 stopni. Pozyskiwanie oleju jest procesem fizycznym, przebiegającym we względnie niskiej temperaturze, bez użycia chemikaliów. Stosowanie wyższych temperatur może bowiem powodować powstawanie niebezpiecznych dla zdrowia form trans. Dodatek niewielkiej ilości przeciwutleniaczy (0,17%) pozwala zapewnić stabilność oleju.Preparat zawiera wszystkie naturalne składniki odżywcze takie jak fosfolipidy, witaminy A, D, E, K, astaksantynę, EPA, DHA, DPA i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki wysokim standardom i możliwości śledzenia całego łańcucha produkcyjnego, olej z łososia atlantyckiego nie ma nieprzyjemnego smaku ani zapachu i bywa nawet wykorzystywany w niektórych krajach jako dodatek do sałatek. Po przyjęciu kapsułki nie występuje więc nieprzyjemne odczucie „odbijania się rybą”.

Jaka jest dzienna dawka kwasów omega-3?Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 w diecie dorosłego człowieka wynosi 1 g. Spośród całej grupy, najważniejsze dla zdrowia człowieka są kwasy EPA i DHA, dlatego zawartość tych związków i ich wzajemny stosunek powinny być wyszczególnione na etykiecie preparatu. W preparacie Omegafresh dawka dzienna zawiera dokładnie 1 g oleju z łososia, a stosunek EPA i DHA wynosi 1: 1,5. W ciągu doby przyjmuje się 2 kapsułki, a więc 96mg EPA i 144mg DHA.

Kliknij ten link i sprawdź tu klinika Genomed dodatkowe informacje na opisywany temat – one z całą pewnością Cię zaciekawią, więc nie wahaj się zbyt długo:)

Omegafresh jako świeży olej, o wyjątkowym, niskim poziomie Totox jest bardzo dobrze przyswajalny i nie wymaga przyjmowania dużych ilości, aby uzyskać pożądany efekt. Preparat OmegaFresh jest dostępny na Polskim rynku w najlepszych aptekach.